Arrangementer 2023

Adgang og parkering ved arrangementer

Ved større arrangementer kan man opleve, at museets parkeringspladser er optaget. Af hensyn til beboerne på Johannes V. Jensens Vej & Thit Jensens Vej og den gennemgående færdsel beder vi museets gæster undlade gadeparkering. I stedet kan man benytte de to parkeringspladser langs Søndergade ved hhv Himmerlands Kød eller XL-Byg. Begge kun ca. 100 m. fra museet.

Johannes V. Jensen, 150 år

Fredag 20. januar - Kaffe- og kagebord i Farsø Rådhuscenter & reception på museet

Byens nobelprisvinder fejres 20. januar med et stort kaffe- & kagebord i Farsø Rådhuscenter. Arrangementet begynder kl. 11.00 og er åbent for alle. Om eftermiddagen er der ´reception på museet. Prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen, SDU, taler om ”Den store Jensens” betydning for dansk litteratur. Underholdning ved Kulturskolens Folkemusik Orkester. Fødselsdagsreceptionen begynder kl. 15.00 og er åben for alle.

Johannes V. Jensen, 150 år

Lørdag 21. januar - Kaffe- og kagebord i Farsø Rådhuscenter

Byens nobelprisvinder fejres med et stort kaffe- & kagebord i Farsø Rådhuscenter (kl. 11.00). Fødselsdagstale ved borgmester Per Bach Laursen og spillemandsmusik med Kulturskolens Folkemusik Orkester. Arrangementet er åbent for alle.

Stemmer fra Udkanten - Højskoledag

Lørdag 4. februar, kl. 10.00 - 16.00

Oplæg fra professor. i sociologi ved AAU Anja Jørgensen om udkantsbegrebet i historisk-sociologisk perspektiv. Peder Frederik Jensen, forfatter til  bla. ”Det Danmark du kender” fortæller om det, at skrive om et land i forandring. Endelig vil litteraturhistorikerne Per Dahl og Aage Jørgensen belyse Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier fra et udkantsperspektiv.

Pris: 120 ,- kr for medlemmer, 150,- kr. for andre, inkl. en let frokost m. drikkevarer samt for- og eftermiddagskaffe mv.TILMELDING INDEN 1. FEBRUAR.

Syng dig glad - Fællessang for alle

Onsdag 1. marts, kl. 10.00 - 11.30

Vi varmer op med en kop kaffe og synger derefter – så vidt muligt – kendte og glade sange. Else Marie Drost akkompagnerer sangene på klaver og fortæller lidt om sangene.

Det koster 20,- at deltage.

Johannes V. Jensen og Farsø - Lokalhistorisk foto-udstilling

Lørdag 11. marts, kl. 15.00

Med et righoldigt billed- og arkivmateriale kastes der lys over Johannes V. Jensens fødeby Farsø, som under navnet Graabølle og Kjeldby er kulissen for mange af forfatterens Himmerlandshistorier. Åbningstale ved museumsdirektør Broder Berg, Vesthimmerlands Museum. Arrangeret i samarbejde med Farsø Lokalhistorisk Arkiv. Sted: Farsø Rådhuscenter.

Arrangementet er åbent for alle. Der vil blive serveret et glas bobler og lidt godt til ganen.

Johannes V. og spillemandsmusikken

Onsdag 22. marts, kl. 19.00 - 21.00

Spillemandsmusik spiller en fremtrædende rolle i mange af Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier. På denne hyggelig koncertaften vil Rebild Spillemændene underholde med himmerlandske melodier, ikke mindst hentet fra fortællingen om den store bryllupsfest i Himmerlandshistorien ”Jørgine”.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Forfatteren med de mange masker - Sæsonåbning og indvielse af årets særudstilling

Lørdag 1. april, kl. 14.00 - 16.00

Med portrætter udført af samtidens kunstnere – heriblandt Valdemar Andersen, Ludvig Find, Fritz Syberg, Peter Hansen og Herman Vedel – tegnes der et mangefacetteret billede af forfatterens modsætningsfyldte personlighed. Åbningstalen holdes af lektor emeritus v. Aarhus Universitet Steen Klitgård Povlsen, som belyser udstillingens portrætter i krydsfeltet mellem maleri, biografi og forfatterskab.

Fri entré inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Et portræt bliver til - Artist Talk på museet

Lørdag 13. maj, kl. 14.00-1600

Hans Pauli Olsen er billedhugger og skulptør. Han har udført en lang række portrætbuster, heriblandt af Johannes V. Jensen. Eftermiddagens ”Artist Talk” med kunst- og litteraturhistoriker Steen Klitgård Povlsen føre os ind i kunstnerens værksted og fortælle om processen bag skabelsen af en portrætbuste.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Litteraturvandring - Litteratur på de Himmerlandske Heder

Torsdag 1. juni, kl. 09.00 - 12.00

Vandretur på De Himmerlandske Heder med oplæsning fra Johannes V. Jensens og Thit Jensens fortællinger. Undervejs tales der om, hvad vi hører og ser omkring os. Arrangeret i samarbejde med Vesthimmerlands Biblioteker & Det Gode Seniorliv.

Byvanding i forfatterbyen Farsø

Torsdag 1. juni, kl. 19.00 - 21.00

Få historien om Farsø, familien Jensen og byens berømte forfatter-søskendepar; Johannes V. og Thit. Byvandringen starter ved Farsø Kirkes tårn. Efter et besøg på familiegravstedet går turen omkring byens smukke søanlæg, syvsovergården og videre mod barndomshjemmet langs “Farsø gade”. Undervejs er der fortællinger om de mennesker og begivenheder, der satte sig aftryk i de to søskendes liv og forfatterskab. Byvandringen afsluttes med kaffe/te og lidt godt til ganen på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Guide er Inger-Lise Jæger, mangeårig frivillig ved museet.

Pris 75,- kr. inkl entré og kaffe/te på Johannes V. Jensen & Thit Jensen museet

Et "omvandrende stivkrampe-fantom"

Lørdag 3. juni, kl. 14.00 - 16.00

Louise C. Larsen, kunsthistoriker og forfatter til bogen ”Tegner af Tiden” om Valdemar Andersen, fortæller historien bag kunstnerens ikoniske portræt af Johannes V. Jensen og kaster nyt lys over portrætgenren  – Vinderen af den lokale portrætkonkurrence, ”Sæt farver på Johannes V. Jensen”, udpeges samme dag af en kunstfaglig jury.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

[Afstikker #1, Gudmund Hentze]

Lørdag 10. juni, kl. 14.00 - 15.00

Præsentation af en udstilling. Kunstneren Gudmund Hentze (1875-1948) leverede illustrationer til flere af Johannes V. Jensens tidlige romaner som Kongens Fald og Madame d’Ora.  Udstillingen viser et lille udvalg af Hentzes kunstneriske produktion, bl.a en dramatisk fortolkning af Johs. V. Jensens fortælling ”De nåede Færgen”. Der udstilles også et par originale breve til Hentze fra Johannes V. Jensen, som bl.a. indeholder et ønske om kunstnerens udkast til en noget speciel ægteseng.

Gratis entré

[Afstikker #] er betegnelsen for en række mindre improviserede udstillinger, som i en kortere periode kan opleves på museet.

Solhvervsfortælling - Fejring af midsommer

Onsdag 21. juni, kl. 21.00 - 22.00

Sommersolhvervsfejring ved mindestenen for Johannes V. Jensen på højdedraget syd for Farsø. Johannes Thomsen fra Viborg Fortællekreds fremfører Himmerlandshistorien ”Syvsoverne” i den mundtlige fortæller-stil. Derforuden fællessang, hyggeligt samvær, et glas vin og lidt godt til ganen.

Lokalhistorisk lynglimt - Farsø, Handel-Haandværk udstilling, 1937

Lørdag 24. juni, kl. 11.00 - 12.00

Hør historien om den store Handel-Håndværk udstilling i Farsø, sommeren 1937. 

I løbet af blot 10 dage lagde mere end 30.000 gæster fra nær og fjern vejen forbi Johannes V. og Thit Jensens fødeby. Telte og pavilloner omkransede søanlægget: Begivenheden var ét stort udstillingsvindue for byens handels- og erhvervsdrivende. Den skulle sætte Farsø på landkortet!

Ved arrangementet vil der blive fortalt om de moderne tiders indtog i Danmark med vækst i industri og håndværk. Der vil blive vist fotos fra udstillingen og berettet om stort og småt fra de mindeværdige juni-dage i 1937.

Arrangementet er arrangeret i samarbejde mellem Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn og Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet. Arrangementet er gratis for alle.

Sted: Farsø Rådhuscenter, Udstillingslokale v. indgang Th. Eriksens Vej.

[Afstikker #2] - Rylen i Limfjorden, etape 1

Lørdag 1. juli, kl. 14.00 - 15.00

I august 2022 sejlede Johannes Larsen Museets historiske ekspeditionsskib Rylen på togt i Limfjorden. Ombord var en række billedkunstnere og forfattere. De tegnede, malede og skrev om, hvad de så.

Rylen sejler igen i august 2023. Kom inden da og se en midtvejsudstilling med de kunstneriske resultater. Udstillingen viser værker af de deltagende billedkunstnere: Svend Allan Sørensen, Mia Nelle Drøschler, Christina Capetillo, Claus Handgaard, Toni Larsen, Jens Frimer og Jens Bohr. Desuden de tre forfattere Marianne Larsen, Thøger Jensen og Rikke Oberlin Flarup.

Udstillingen vises i museets baghus.

Gratis entré. Der serveres et glas vin.

Projektet er støttet af E.H. Invest

Byvanding i forfatterbyen Farsø

Onsdag 12. juli, kl. 19.00 - 21.00

Få historien om Farsø, familien Jensen og byens berømte forfatter-søskendepar; Johannes V. og Thit. Byvandringen starter ved Farsø Kirkes tårn. Efter et besøg på familiegravstedet går turen omkring byens smukke søanlæg, syvsovergården og videre mod barndomshjemmet langs “Farsø gade”. Undervejs er der fortællinger om de mennesker og begivenheder, der satte sig aftryk i de to søskendes liv og forfatterskab. Byvandringen afsluttes med kaffe/te og lidt godt til ganen på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Guide er Inger-Lise Jæger, mangeårig frivillig ved museet.

Pris 75,- kr. inkl entré og kaffe/te på Johannes V. Jensen & Thit Jensen museet

Med Johs V. til Hot Sommer i Farsø - Classic Night med motorcykeltræf

Mandag 31. Juli, kl. 19.00

Titlen på aftenens Hot Sommer-arrangement er ”Classic Night” med et stort veteranmotorcykel-træf. Peter Q. Rannes, leder af forfatter- og oversættercentret på Hald Hovedgaard, fortæller om Johs. V. som motorcyklist og hans uovertrufne beskrivelser af at køre på motorcykel.

Sted: Farsø Rådhuscenter, Udstillingslokale v. indgang Th. Eriksens Vej.

Arrangementet er åbent for alle

- UDSOLGT -

Lyden af Johannes V. Jensen - Koncerteftermiddag

Lørdag 12. august, kl. 14.00 - 16.00

Koncert med de kendte og prisbelønnede jazzmusikere saxofonist Hans Ulrik Jensen og pianist Jacob Christoffersen. Hans Ulrik er Johannes V. Jensens yngste barnebarn, så kunsten udfolder sig på tværs af både genrer og generationer, når duoen bl.a. sætter Johannes V. Jensens mest kendte sange i musik.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Byvanding i forfatterbyen Farsø

Tirsdag 15. august, kl. 19.00 - 21.00

Få historien om Farsø, familien Jensen og byens berømte forfatter-søskendepar; Johannes V. og Thit. Byvandringen starter ved Farsø Kirkes tårn. Efter et besøg på familiegravstedet går turen omkring byens smukke søanlæg, syvsovergården og videre mod barndomshjemmet langs “Farsø gade”. Undervejs er der fortællinger om de mennesker og begivenheder, der satte sig aftryk i de to søskendes liv og forfatterskab. Byvandringen afsluttes med kaffe/te og lidt godt til ganen på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Guide er Inger-Lise Jæger, mangeårig frivillig ved museet.

Pris 75,- kr. inkl entré og kaffe/te på Johannes V. Jensen & Thit Jensen museet

Lyrikeren Johannes V. Jensen - Højskoledag

Lørdag 16. september, kl. 09.30 - 15.30

Litteraturhistoriker og sognepræst Anders Thyrring Andersen, underviser på forfatterskolen Mikkel Thykier og en yngre dansk lyriker kaster lys på håndværket og indholdet i Johannes V. Jensens store lyriske forfatterskab. Hvordan udmærker det sig, og hvordan står det i forhold til nutidens lyrik? Mød også den prisvindende lyriker Mariane Larsen  samt den debuterende Casper Gisselmann Christiansen.

9.30: Ankomst, kaffe og rundstykker
10.00: Anders Thyrring Andersen – Johannes V Jensens lyrik. Anders Thyrring Andersen er litteraturhistoriker og sognepræst
11.15: Anders Skipper – En studerendes perspektiv på Johs. V. Lyrik/hvad siger Johs V unge i dag. Anders Skipper er litteraturstuderende v. Aarhus Universitet.
11.45: Casper Gisselmann Christensen – Debuterende lyriker med digtsamlingen Morgensolen
12.15: Frokost
13.00: Mikkel Thykier: Om forfatterskolen og digteruddannelsen. Mikkel Thykier er Lyriker og underviser på Forfatterskolen
14.15: Kaffe & kage
14.30: Marianne Larsen, oplæsning & artist talk. Marianne Larsen er lyriker og senest i 2022 tildelt Akademiets Store Pris
Ca. 15.30: Afslutning

Pris 120 ,- kr for medlemmer, 150,- kr. for andre.

Prisen er inkl. en let frokost m. drikkevarer samt for- og eftermiddagskaffe mv. 

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.

 

Journalisten Johannes V. Jensen

Lørdag 7. oktober, kl. 14.00 - 16.00

Johannes V. Jensen ville så gerne være reporter og journalist. Journalist var – med hans egne ord – ”omtrent den eneste håndtering, der sømmer sig for en mand”. Som udsendt korrespondent skrev han ildsprudlende og skelsættende reportager fra både nær og fjern. Med årene blev det til mere end 450 kronikker, alene i avisen Politiken.

Mød litteraturhistoriker og Johannes V. Jensen-ekspert Lars Handesten (SDU), som vil fortælle om journalisten Johannes V. Jensens og hans betydning for det 20 århundredes første massemedier.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Byvanding i forfatterbyen Farsø

Onsdag 18 oktober, kl. 14.00 - 16.00

Få historien om Farsø, familien Jensen og byens berømte forfatter-søskendepar; Johannes V. og Thit. Byvandringen starter ved Farsø Kirkes tårn. Efter et besøg på familiegravstedet går turen omkring byens smukke søanlæg, syvsovergården og videre mod barndomshjemmet langs “Farsø gade”. Undervejs er der fortællinger om de mennesker og begivenheder, der satte sig aftryk i de to søskendes liv og forfatterskab. Byvandringen afsluttes med kaffe/te og lidt godt til ganen på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Guide er Inger-Lise Jæger, mangeårig frivillig ved museet.

Pris 75,- kr. inkl entré og kaffe/te på Johannes V. Jensen & Thit Jensen museet

På jagt efter Amerikas sjæl

Lørdag 28. oktober, kl. 14.00 - 16.00

Johannes V. Jensen besøgte i perioden 1896-1939 Amerika seks gange og skrev begejstret om fremskridt og livsduelighed i ”Den Nye Verden”. I sin seneste bog ”På jagt efter Amerikas sjæl” har David Trads rejst i Johannes V. Jensens spor og kaster et nutidigt blik på Jensens optimistiske portræt af ”Fristaterne”.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Den lille Nobel-Pris - Prisoverrækkelse

Lørdag 11. november, kl. 14.00 - 16.00

Traditionen tro uddeler Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet Museet sin egen nobelpris til vinderen af museets skrivekonkurrence for unge under 18 år. Uddelingen markeres med en festlig eftermiddag på museet. En aktuel yngre forfatter holder dagens festtale.

Arrangementet er åbent for alle. Der serveres et glas vin og lidt godt til ganen.

Kongens Fald - Marathonoplæsning

Lørdag 18. & søndag 19. november, kl. 11.00 - 16.00

Oplæsning af Kongens Fald fra ende til anden. Kom og vær med til hyggeligt samvær på museet og lyt så længe du lyster. Kongens Fald og historien om Mikkel Thøgersen, er blevet kaldt det 20. århundredes bedste danske roman. Der er kaffe på kande og masser af småkager i kagedåsen.

Arrangementet er åbent for alle.

Den lange rejse - reception

Torsdag 23. november kl. 18.00 - 20.00

Vi lancerer genudgivelsen af Johannes V. Jensens nobelprisvindende romanfortælling Den lange Rejse. 

Det nærmere program følger, men vi kan allerede nu løfte sløret for, at vi i anledningen serverer Johannes V. Jensens livret: vandgrød. Dertil godt hvidtøl.

Alle er velkomne. 

Vinter-solhverv - Årsafslutning med sang, fortælling og Afstikker #4 - Valdemar Andersen

Fredag 22. december, kl. 15.00 - 17.00

Med sang og fortælling på årets korteste dag sætter museet i Farsø punktum for 150-året for Johannes V. Jensens fødsel. Vi markerer samtidigt også den nyeste afstikker. En udstilling om kunstnreren Valdemar Andersen, som kan ses på museet frem til åbningen af næste års særudstilling.

Gratis adgang, alle er velkomne

Ret til ændringer forbeholdes