Arrangementer 2023

Johannes V. Jensen, 150 år

Fredag 20. januar - Kaffe- og kagebord i Farsø Rådhuscenter & reception på museet

Byens nobelprisvinder fejres 20. januar med et stort kaffe- & kagebord i Farsø Rådhuscenter. Arrangementet begynder kl. 11.00 og er åbent for alle. Om eftermiddagen er der ´reception på museet. Prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen, SDU, taler om ”Den store Jensens” betydning for dansk litteratur. Underholdning ved Kulturskolens Folkemusik Orkester. Fødselsdagsreceptionen begynder kl. 15.00 og er åben for alle.

Johannes V. Jensen, 150 år

Lørdag 21. januar - Kaffe- og kagebord i Farsø Rådhuscenter

Byens nobelprisvinder fejres med et stort kaffe- & kagebord i Farsø Rådhuscenter (kl. 11.00). Fødselsdagstale ved borgmester Per Bach Laursen og spillemandsmusik med Kulturskolens Folkemusik Orkester. Arrangementet er åbent for alle.

Stemmer fra Udkanten - Højskoledag

Lørdag 4. februar, kl. 10.00 - 16.00

Oplæg fra professor. i sociologi ved AAU Anja Jørgensen om udkantsbegrebet i historisk-sociologisk perspektiv. Peder Frederik Jensen, forfatter til  bla. ”Det Danmark du kender” fortæller om det, at skrive om et land i forandring. Endelig vil litteraturhistorikerne Per Dahl og Aage Jørgensen belyse Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier fra et udkantsperspektiv.

Pris: 120 ,- kr for medlemmer, 150,- kr. for andre, inkl. en let frokost m. drikkevarer samt for- og eftermiddagskaffe mv.TILMELDING INDEN 1. FEBRUAR.

Johannes V. Jensen og Farsø - Lokalhistorisk foto-udstilling

Lørdag 11. marts, kl. 15.00

Med et righoldigt billed- og arkivmateriale kastes der lys over Johannes V. Jensens fødeby Farsø, som under navnet Graabølle og Kjeldby er kulissen for mange af forfatterens Himmerlandshistorier. Åbningstale ved museumsdirektør Broder Berg, Vesthimmerlands Museum. Arrangeret i samarbejde med Farsø Lokalhistorisk Arkiv. Sted: Farsø Rådhuscenter.

Arrangementet er åbent for alle. Der vil blive serveret et glas bobler og lidt godt til ganen.

Johannes V. og spillemandsmusikken

Onsdag 22. marts, kl. 19.00 - 21.00

Spillemandsmusik spiller en fremtrædende rolle i mange af Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier. På denne hyggelig koncertaften vil Rebild Spillemændene underholde med himmerlandske melodier, ikke mindst hentet fra fortællingen om den store bryllupsfest i Himmerlandshistorien ”Jørgine”.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Forfatteren med de mange masker - Sæsonåbning og indvielse af årets særudstilling

Lørdag 1. april, kl. 14.00 - 16.00

Med portrætter udført af samtidens kunstnere – heriblandt Valdemar Andersen, Ludvig Find, Fritz Syberg, Peter Hansen og Herman Vedel – tegnes der et mangefacetteret billede af forfatterens modsætningsfyldte personlighed. Åbningstalen holdes af lektor emeritus v. Aarhus Universitet Steen Klitgård Povlsen, som belyser udstillingens portrætter i krydsfeltet mellem maleri, biografi og forfatterskab.

Fri entré inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Et portræt bliver til - Artist Talk på museet

Lørdag 13. maj, kl. 14.00-1600

Hans Pauli Olsen, billedhugger og skulptør, som har udført en lang række portrætbuster, heriblandt en af Johannes V. Jensen, vil i en ”Artist Talk” med Steen Klitgård Povlsen føre os ind i kunstnerens værksted og fortælle om processen bag skabelsen af en portrætbuste.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Litteraturvandring - Litteratur på de Himmerlandske Heder

Torsdag 1. juni, kl. 09.00 - 12.00

Vandretur på De Himmerlandske Heder med oplæsning fra Johannes V. Jensens og Thit Jensens fortællinger. Undervejs tales der om, hvad vi hører og ser omkring os. Arrangeret i samarbejde med Vesthimmerlands Biblioteker & Det Gode Seniorliv.

Et "omvandrende stivkrampe-fantom"

Lørdag 3. juni, kl. 14.00 - 16.00

Louise C. Larsen, kunsthistoriker og forfatter til bogen ”Tegner af Tiden” om Valdemar Andersen, fortæller historien bag kunstnerens ikoniske portræt af Johannes V. Jensen og kaster nyt lys over portrætgenren  – Vinderen af den lokale portrætkonkurrence, ”Sæt farver på Johannes V. Jensen”, udpeges samme dag af en kunstfaglig jury.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Solhvervsfortælling - Fejring af midsommer

Onsdag 21. juni, kl. 21.00 - 22.00

Sommersolhvervsfejring ved mindestenen for Johannes V. Jensen på højdedraget syd for Farsø. Johannes Thomsen fra Viborg Fortællekreds fremfører Himmerlandshistorien ”Syvsoverne” i den mundtlige fortæller-stil. Derforuden fællessang, hyggeligt samvær, et glas vin og lidt godt til ganen.

Med Johs V. til Hot Sommer i Farsø - Classic Night med motorcykeltræf

Mandag 31. Juli, kl. 19.00

Titlen på aftenens Hot Sommer-arrangement er ”Classic Night” med et stort veteranmotorcykel-træf. Peter Q. Rannes, leder af forfatter- og oversættercentret på Hald Hovedgaard, fortæller om Johs. V. som motorcyklist og hans uovertrufne beskrivelser af at køre på motorcykel. Sted: Farsø Bymidte

Arrangementet er åbent for alle

Johannes V. Jensen sat i musik - Koncerteftermiddag

Lørdag 12. august, kl. 14.00 - 16.00

Koncert med de kendte og prisbelønnede jazzmusikere saxofonist Hans Ulrik Jensen og pianist Jacob Christoffersen. Hans Ulrik er Johannes V. Jensens yngste barnebarn, så kunsten udfolder sig på tværs af både genrer og generationer, når duoen bl.a. sætter Johannes V. Jensens mest kendte sange i musik.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Lyrikeren Johannes V. Jensen - Højskoledag

Lørdag 16. september, kl. 10.00 - 16.00

Litteraturhistoriker og sognepræst Anders Thyrring Andersen, underviser på forfatterskolen Mikkel Thykier og en yngre dansk lyriker kaster lys på håndværket og indholdet i Johannes V. Jensens store lyriske forfatterskab. Hvordan udmærker det sig, og hvordan står det i forhold til nutidens lyrik?

Pris 120 ,- kr for medlemmer, 150,- kr. for andre, inkl. en let frokost m. drikkevarer samt for- og eftermiddagskaffe mv. 

Journalisten Johannes V. Jensen

Lørdag 7. oktober, kl. 14.00 - 16.00

Journalistisk virksomhed var en væsentlig del af Johannes V. Jensens virke som skribent. Det var – som han selv sagde – ”omtrent den eneste håndtering, der sømmer sig for en mand”. Litteraturhistoriker Lars Handesten vil i sit foredrag fortælle om Johannes V. Jensens fascination af den nye tabloidpresse og hans journalistiske virksomhed.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

På jagt efter Amerikas sjæl

Lørdag 28. oktober, kl. 14.00 - 16.00

Johannes V. Jensen besøgte i perioden 1896-1939 Amerika seks gange og skrev begejstret om fremskridt og livsduelighed i ”Den Nye Verden”. I sin seneste bog ”På jagt efter Amerikas sjæl” har David Trads rejst i Johannes V. Jensens spor og kaster et nutidigt blik på Jensens optimistiske portræt af ”Fristaterne”.

Pris 80 ,- kr for medlemmer, 100,- kr. for andre, inkl. et glas vin og lidt godt til ganen.

Den lille Nobel-Pris - Prisoverrækkelse

Lørdag 11. november, kl. 14.00 - 16.00

Traditionen tro uddeler Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet Museet sin egen nobelpris til vinderen af museets skrivekonkurrence for unge under 18 år. Uddelingen markeres med en festlig eftermiddag på museet. En aktuel yngre forfatter holder dagens festtale.

Arrangementet er åbent for alle. Der serveres et glas vin og lidt godt til ganen.

Kongens Fald - Marathonoplæsning

Lørdag 18. & søndag 19. november, kl. 11.00 - 16.00

Oplæsning af Kongens Fald fra ende til anden. Kom og vær med til hyggeligt samvær på museet og lyt så længe du lyster. Kongens Fald og historien om Mikkel Thøgersen, er blevet kaldt det 20. århundredes bedste danske roman. Der er kaffe på kande og masser af småkager i kagedåsen.

Arrangementet er åbent for alle.

Vinter-solhverv - Årsafslutning med sang, fortælling og tilbageblik

Fredag 22. december, kl. 15.00 - 17.00

Med sang og fortælling på årets korteste dag sætter museet i Farsø punktum for 150-året for Johannes V. Jensens fødsel.

Pris 60 ,- kr for medlemmer, 80,- kr. for andre, inkl. et glas glögg og lidt godt til ganen.

Ret til ændringer forbeholdes

Sponsorer

Fødselsdagsårets arrangementer kunne ikke realiseres uden økonomisk støtte fra en lang række sponsorer. Museet ønsker i denne forbindelse foreløbigt at takke:

Vesthimmerlands Kommune
Nordea Fonden
Lemvigh-Müller Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Fonden for Sparekassen Farsø
Politiken Fonden
Knud Højgaards Fond
Sparekassen Danmark, Fonden Himmerland
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond
Region Nordjyllands lille Kulturpulje
Spar Nord Fonden
Lions Club Farsø
Statens Kunstfond