Jensen og Rejsen – Særudstilling

Johannes V. Jensen (1873-1950) var en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige danske kulturpersoner. Forfatter til litterære klassikere som Himmerlandshistorier, Den Lange Rejse og Kongens Fald; kåret til århundredets danske roman. Ophavsmand til et næsten ubestigeligt bjerg af kronikker, artikler, fagbøger, digte, rejsebeskrivelser etc.

(…) Blinkfyret i Calais’ Havn drejede sine Lysvinger op over Himlen som en Vejrmølle. Vi gik over Kanalen i Ruskregn og barsk Sø. En Damper tudede. Kapstaden! Singapore! Jokohama! New-Orleans!

     [Louison, 1899]

På tværs af et halvt århundrede oplevede Johannes V. Jensen mere end de fleste. Et Danmark i forandring. Fra bondesamfund til industrination. Enorme tekniske og videnskabelige landvindinger. En revolution. To verdenskrige. Fremskridstro og sammenbrud. Gennemlevet og skildret fra første parket.

Mere end et halvt hundrede kortere og længere rejser bragte Johannes V Jensen til fra Paris til Peking, fra Sevilla til Singapore og fra Nagasaki til New York. På æselryg, til fods, med tog, båd, bil og i luften. Rejserne var benzin på Jensens digtermotor. ”Skal jeg tænke nyt, må jeg sanse nyt” kom det til ham allerede som ung, en sen nattetime i en togkup på vej gennem Belgien. Og sådan blev det! Særudstillingen fortæller om Jensen og rejsen. Fascination af det fremmede. Indtryk og oplevelser fra Den gamle og Den nye Verden. Udstillingen følger Jensen på sporet af folkeslagenes og den moderne udviklings rødder og er med på hans egen lange rejse mod kanten af sin horisont.