Jagten på Amerikas sjæl

Det er velkendt, at Johannes V Jensen var dybt fascineret – og måske også en lille smule foruroliget – af det moderne Amerika. Han besøgte landet 5 gange i løbet af næsten et halvt århundrede og delte flittigt ud af sine oplevelser. 

Journalist og USA-kender David Trads har rejst igennem det moderne USA i Jensens fodspor og med ham som samtale-partner. Det er der kommet en fin og tankevækkende rejseskildring ud af, nemlig bogen “På jagt efter Amerikas sjæl”

Kom og oplev David Trads fortælle om sit syn på Jensen og Det moderne Amerika

Forlaget skrev om bogen:

“På jagt efter Amerikas sjæl” rejser David Trads i Johannes V. Jensens spor for at dele ud af sin dybe fascination og lige så dybe bekymring for det Amerika, som er så splittet i dag. En skarp, underholdende og vidende roadmovie i bogform fra kyst til kyst.

Johannes V. Jensen, en af vores største forfattere, var den første danske intellektuelle, som troede på Amerika. På fem rejser mellem 1896 og 1939 beskrev han intenst, hvad der fascinerede og skræmte ham ved ‘Den Nye Verden’. Til sidst stillede han bekymret det afgørende spørgsmål: ”Har Amerika fostret en drage i sit hus?”

I dag – godt 100 år efter – har spørgsmålet aldrig været mere aktuelt. Det Amerika, vi kendte, er under et massivt pres. Donald Trump chokerede verden, da han blev præsident, og han rev landet itu, mens han sad i Det Hvide Hus. USA er i dag et polariseret land, som er ved at miste dets magnetiske kraft. Joe Biden er ingen John F. Kennedy, som kan samle.

David Trads udgav i 2020 bestselleren “Amerika, hvor er du?”, der gav forklaringen på, hvordan Trump kunne vinde valget. I sin hæsblæsende, skarpe og underholdende nye bog rejser Trads på tværs af Amerika og zoomer ind på, hvad der sker i det store land netop nu. Fra New York og Los Angeles til langt ud på landet i Tennessee og Wyoming skildrer bogen råt for usødet USA i dag og bringer læserne helt tæt på et land, der er langt fra sit eget ideal.

Der er konstante krydsklip mellem Johannes V. Jensens historiske beskrivelser og den nutid, som Trads møder. Hvor er det, som fascinerer os ved Amerika i dag? Og hvor er det, som skræmmer os nu? Bogen knytter også håb – for forfatterens eget amerikanske motto er en let omskrivning af Barack Obamas ikoniske slogan: ”Yes, We (Still) Can!”

 

Journalist og forfatter David Trads